2023. április 20., csütörtök

Könyvajánló 10

 

Richard Leakey-Roger Lewin: Fajunk eredeteRobin Mckie: Emberré válás


Két kiváló könyvet ajánlok egyszerre, igazi könyvélmény mindkettő. Az előző könyvajánlóban már körvonalaztam vonzódásom az antropológia ezen ágához. Van valami misztikus abban, ahogy az emberi evolúció zajlott, akárcsak a Bolygón megjelenő életnél: nagyon sok szerencsés véletlen kellett ahhoz, hogy az ember nagyon-nagyon rövid idő alatt idáig jusson, mint ahol most van.
A két könyv is zseniális, az első Richard Leakey (lásd az előző ajánlót) és szerzőtársa munkája a 70-es évekből. Természetes, hogy az ezen időszak utáni történéseket nem taglalja, de megteszi ezt Robin Mckie, aki nagyon élvezetesen, regényszerűen mutatja be az egyes leletek megkerülését és jelentőségét. Mindkét könyvben nagyon jó ábra anyag és fotódokumentáció van a témáról.
Az utóbbi könyvet viszonylag nehéz megszerezni, a saját könyvemmel azonban óriási szerencsém volt: potom 1000 forintért a Librin keresztül sikerült beszereznem. Aki teheti vegye meg, szinte letehetetlen olvasmány: végig vezet az első Australopitecusok megjelenésétől a Homo erectus, habilis, neandertalensis, heidelbergi őseinken egészen a modern ember, a Homo sapiens kialakulásáig. Bemutatja, hogy milyen változások kellettek ahhoz, hogy potom 2 millió év alatt a majomszerű őseinktől, aki néhány kődarabot használtak eszközként, hogyan jutottunk el a mai emberig, aki a Holdat, Marsot célozza eszközeivel, és akihez foghatót valószínűleg nem találunk az egész Univerzum történetében sem...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése