2024. január 7., vasárnap

Könyvajánló 11.

 

Abafi-Aigner Lajos: A lepkészet története Magyarországon


Abafi-Aigner Lajos (1840-1909) irodalmár és történész, szabadkőműves nagymester élete alkonyát egészen a lepkészet tudományának szentelte. Folyóiratot szerkesztett, cikkeket írt, lepkéket gyűjtött és hernyókat nevelt. Egyik fontos műve A lepkészet története Magyarországon amit a Magyar Királyi Természettudományi Társulat díjnyertes pályaműként jelentetett meg.

Azt írták a könyvről, regényes történetek találhatók meg az egyes lepkészekről, ami felkeltette az érdeklődésem. Az első 30 oldal, a nemzetközi áttekintés csupán tömény fajfelsorolás dátumokkal, ám a hazai történet már olvasmányosabb. Sokkal többet vártam a beharangozó méltatás kapcsán, ám egyes fejezetek tényleg érdekesek és regényesek.


Korsós Zoltán: Találkozásaim hüllőkkel

Karácsonyi ajándék volt a könyv. Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum igazgatója, kiváló szakember. A könyvben kontinensenként járja körbe egyes hüllőfajokkal történő megfigyeléseit, találkozásait. Saját történetek, tudományos háttér, egyéb érdekes információk igazán lebilincselően megírva. Élmény volt olvasni, ajánlani tudom minden természetbarátnak.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése