2019. december 28., szombat

White Cap - egy új hullámos papagáj mutáció

Az un. White Cap (fehér sapka) nevű hullámos papagáj mutáció először 2003-ban, Graeme Kerle madárházában, Queensland-ben, Townsville városában tűnt fel. Graeme eredeti párosítása, amelyből a mutáció megszületett, egy sárgaarcú opalin kobalt  (Yellow Faced Opaline Cobalt) tojó és egy spangle szürke hím volt.

Eredetileg a „Seafoam” elnevezést kapta (kék színe miatt), ám ezt 2014-ben ezt az Australian National Budgerigar Council  White Cap-re változtatta.

Zöld White Cap madár (Fotó: Don Burke)

Kék White Cap madár (Fotó: Don Burke)

Egyes keresztezésekből az derült ki, hogy a zöld White Cap madarakban egyáltalán nincs "zöld" gén. A "kék" gént sem hordozzák. Vagyis se nem zöld, se nem kék madarak.

A WC (White Cap) zöldeket két WC Seafoam párosításával állították elő - vagyis nem zöld szülőkből.  Ugyanígy, ha  WC  zöldeket párosítunk, kék madarakkal, 100% -ban WC Seafoam madarakat kapunk.

Párosítások még: 
- WC Seafoam x kék  = 50% WC Seafoams + 50% kék
- WC Seafoam x WC Seafoam = 50% WC Seafoam + 25% WC zöld + 25% kék
- WC Seafoam x WC zöld = 50% WC Seafoam + 50% WC zöld
- WC zöld x WC zöld = 100% WC zöld
- WC zöld x kék = 100% WC Seafoam


A mutáció dominánsan öröklődik, de az ausztrál tenyésztők sem vélekednek egyformán a mutáció hátteréről. Egyesek szerint a spangle mutációhoz van köze, mert szinte minden mutáns visszavezethető spangl madarakra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése