2016. október 21., péntek

Kassa- az öt eurós börze

A múlt vasárnap ismét meglátogattuk a Kassai börzét. Ahogy már utaltam rá régebben, annak, akinek nincsenek különösebb elvárásai a börzével szemben, még jól is érezheti magát. Már egy ideje nem várok magam sem túlzottan sokat tőle, így helyén van kezelve. Hébe-hóba belefuthatunk valami érdekességbe, például Kassán vettem a gyönyörű feketemellű csízeimet, ráadásul fele annyiért, amennyiben nyugaton kerülne.
A múltheti börze az irracionálisan alacsony áraival lett emlékezetes számomra. A hogy a cím ben is szerepel, az öt eurós árkategória uralta a piacot (kissé túlozva) hiszen szép sárga kanárikat, nagytestű, standard rózsásokat, vagy akár lutínó énekeseket is lehetett kapni 5 ! euróért (1500 Ft-ért)
Hogy a kassai tenyésztők ezt hogy bírják kigazdálkodni, az nagy kérdés. Lutínó opalin narancsarcú rózsásokat 10 euróra (3000 Ft) alkudtak le. Egy ilyen madár alaphangon 8-10000 Ft idehaza. Habár lehet, hogy csak volt, mert ahogy az ottani és a hazai keresletet látom, úgy vélem a következő 2-3 évben a törpék nagy része eladhatatlan lesz. Szó szerint senkinek sem kellenek. 5-6 éve, az opalinok megjelenésével nagy löketet kapott a tenyésztés, beáltak az 50-100 páras tenyészetek. Mostanra csak a legkurrensebb kombinációk az eladhatók, de már azok sem sokáig. Csak a teljesen megszállottak maradnak, így pár év múlva talán újra hiány lesz belőlük. Addig pedig sok fióka a nyakán marad a tenyésztőknek.

1 megjegyzés:

  1. Szia Sanyi!

    Azt lehet tudni, hogy a féláras notata-k tenyésztettek-e? Nálad mutattak költési hajlandóságot? Azt szabad tudni, hogy a fele áron mit jelent pontosan? Bocsi a sok kérdésért. :) Ha Neked úgy megfelelőbb, akkor emailt is írhatsz: z.herczeg[kukac]gmail.com

    Szép napot!

    Herczeg Zoltán

    VálaszTörlés