2015. szeptember 21., hétfő

ZWOLLE

A hétvégén életemben először megjártam Zwollét. A látottakról és benyomásról írnék néhány mondatot. Mondhatni vegyesek az érzéseim, mert gyaníthatóan nagyon-nagyon sokat vártam ettől az úttól, hiszen mégiscsak Európa egyik legnagyobb börzéje. Volt is millió madár, rengeteg ritkaság, de nagyon sok olyan dolog hiányzott, amit alapvetőnek gondoltam. A 8.30-as nyitás egy kicsit aljasság, főleg annak a tükrében, hogy az eladók, meg a segítőik már 6 után bemehettek, így gondolom a legjobb üzletek megköttetnek, mire beengedik azt a több ezer, a kapunál összezsúfolódott embert. Belépő 7 euró. Két hatalmas csarnok tele madarakkal. Természetesen igen szelektív a látása az embernek, ha valami konkrétumot keres, bizonyos hogy én is átsiklottam sok mindenen. Az utam egyik célja standard rózsások vétele. Elhatároztam, végigjárok mindent, nem állok meg másért, csak ha ordítóan nagy fogás lenne, és a törpék után jönne a többi faj, amit kigondoltam (pintyfélék, ritkább törpefajok). Alapos munkát végeztem, mert egy óra múlva is üresek voltak a szállítóketrecek. Minden standard-nek látszó madárnál megálltam, kivetettem, megnéztem, megérdeklődtem. A lényeg: 3-4 valóban standard-eket árusító tenyésztő volt, néhány madárral. Az egyik egy nevesebb holland tenyésztő, Yne Peter Terpsta, a madarak mutatósak voltak, de fiatalt egyet sem árult, csak 3-5 éves tenyészmadarakat, és nem is túl olcsón, 50-70 euróért példányát. Egy másik tenyésztő, talán az is holland lehetett 35-40 euróért (vagyis nem túl drágán) árult opalin lutínó madarakat, amikkel meg az volt a bajom, hogy csak félig voltak standard-ek, a méretük eléggé elmaradt tőle, de a színintenzitásuk jó volt. Talán ezekből vehettem volna, most hogy átgondolom, még ha nem is voltak tökéletesek. Egy angol néni árult igazi standard fiatalokat (is) 35-40 euróért, itt csak egyet vettem, mert a bajom az volt velük (lehet túl sokat aggályoskodom), hogy sima normál zöld madarak voltak. Tehát egyetlem mutációhoz sem kötötték a standard vonalat. Öszegezve: öreg madarakat kínáltak, normál színekben, elfogadható áron, de írtózatosan kevés választékban. Valószínűleg ezek a madarak nem itt kelnek el, hanem otthon. Vásároltam még egy másik standard példányt, írtózatosan olcsón, nagyon jó méretben, nagyon jó színben (narancsarcú pallid opalin), annyi bajom van vele, hogy gyengének tűnik a szervezete. Hát ezeknél többre számítottam.

Jön a következő vonal: az egyébb agapornisok. Háát... Mit mondjak. Rózsásfejű töménytelen mennyiségben, nagyon jó minőségben, a most mindenhol keresett viola opalin türkizekkel tele minden kalitka, hófehér fej, minden amiről csak álmodhat az ember, 30 euróért. Vettem vagy öt ilyen madarat. Fischer, feketefejű úgyszintén, de a mutávciók csapnivalók. Lutínó feketefejű érdekelt volna, sehol sem láttam. nigrigenisekből alig volt kék, pasztel, tarka, lutínó ami volt az megfizethetetlen, 120-170 euró példányonként. Liliáne lutínó sehol, normál madarak csak-csak. Szürkefejű törpe sok, nagyon drágák, 150 euró fölött a párok jóval. Taranták, amik nagyon érdekeltek volna, 50-70 euró példányonként, de itt is csak 2010-es, 2013-as párok összerakva, sehol egy fiatal. Biztos voltam benne, hogy hozok taranta párakat, de így egyet sem vettem. A legritkább törpét, a pulláriát egyet sem láttam.

Lássuk azt ami volt: iszonyatos felhozatal pintyfélékből, főleg a dél-amerikai csízekből: mexikó csíz, szakállas csíz, magellán csíz, yarelli csíz, sárgahasú csíz, tűzcsíz, feketemellű csíz, fekete csíz, nem is drágán. A magellánokat már 40 euróért lehetett venni, egy pár szakálas csíz 175 euró, mexikói csízeket is árultak 200 euróért párban, sőt alig hittem a szememnek, de Lawrence pintyeket is árultak, és az eladótól megkérdeztem többször is, 200 euróért adta példányát. Én még abbana hiszemben voltam, hogy ezek írtózatosan ritkák és drágák. Afrikai vonal: Serinus canicollis, hypostictus, atrogularis, reichenowi, dorsostiatus (fehérhasú csicsörke), flaviventris (sárgahasú csicsörke) sulphuratus (brimston csicsörke) ez utóbbiak szintén 150 euró páronként, az előbbieket nem is nagyon kérdeztem, mert gyűrűtlenek voltak többségében (vadon fogottak?). Pirók kevés, nagy pirók (relatív sok), mexikói pirók (mutációk alig), rózsáspirók egy pár(!) 400 euróért. Európai karmazsinpirók egyetlen pár sem volt! Európai fajok: gyenge kínálat. Sok zöldike, köztük sárgatarka mutációk, meseszépek, sok kobalt zsezse, 2-3 pár szürke zsezse, csízek, kevés mutáció (barnapasztel 50-100 euró között egy példány), süvöltő sok, a sárga és fehérek méregdrágák, erdepinty néhány pár, egyetlen pár fenyőpintyet láttam, egyetlen pár sárgacsőrú kenderikét (80 euró a pár). Egyetlen egy pár kenderikét sem láttam, egy pédány meggyvágót, és persze tengelic mutációkat. Ezenkívül a Passerinák vagy öt faja (ciris, cyanea, versicolor, ammonea, lecranchei). Himalája zöldike millió, feketefejű zöldike (hoztam egy párat, 80 euró per pár)), kína zöldike.

Ami még feltünt: alig volt nagy magkeverékes cég, normális tűzcsíz keveréket sem tudtam venni a hazaszálítandó madaraknak. Sok eszköz, nagyon jó kalitkák, rendszerek.
Ara papagáj ha két példány, ritka nagypapagájok alig, jákó, kisebb kakaduk esetleg, kisebb amazonok, szép pennant mutációk. Jó pár seregélyféle, de kevés más lágyevő, nagyon kevés nektármadárféle, közepes exótafelhozatal, a közepesen ritka ausztrál, afrikai egzótákról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése