2013. szeptember 18., szerda

Mi lehet ez?

Minden évben kel egy-két kismadár, ami elgondolkodásra késztet, mert olyan szülőktől kel, ahonnan nem vártam ezt a színt, vagy érdekes árnyalatot mutat az eddigiekhez képest. Most azonban még az átlagosnál is nagyobb mértékben dobogtatta meg a szívem egy fióka, ugyanis a színezetéhez hasonlót törpepapagájoknál még sohasem láttam. Persze ott bújkál bennem a kisördög, hogy akár egy új, sohasem látott mutációval van dolgom, ám sajnos az új mutációk nem túl gyakoriak a törpék között. A 15 évvel ezelőtt megjelent opalin után a legújabb talán a "misty" nevű tavaly előttről, és újdonság a kontyos is, ami a világon 4-5 országban létezik. 
Ez a kismadár türkiz opalin szülőktől kelt, melyek marbled hordozók. Volt tavaly is marbled opalin fiókájuk, az idén is, de azok egyáltalán nem hasonlítanak ehhez. A fotókból valamelyest látszik, hogy a madár gyakorlatilag összes tollazata (fejtollak, hát tollai, hastollak, szárnyfedőtollak, kézevezők / a farktollak még nincsen teljesn kibújva/) furcsa mitázatúak. A szárnyfedőkön látszik talán legjobban, hogy a egy zöld sáv után lila sáv, majd újra zöld sáv jön, és a tollak vége mintha kifehéredne, mint a kanáriknál a nem intenzív madarak. Az evező tollakon is hasonló, de ott annyira sötét feketés lila a toll, hogy alig kivehető.
Hasonló fényképet, madarat még sohasem láttam, eddig a világhálón sem láttam ehhez foghatót, bár már hetek óta nyomozom. Lehet, hogy valamilyen anyagcsere zavar, hormonális háttér, enzimhiba, akármi okozhatja, sőt az is, hogy az első vedlés után levedli ezt a tollazatot. Mindenesetre folyamatosan fotózom a kicsikét, és meglátjuk, mi lesz a vége.


Türkiz viola opalin...



... és még mi?

2 megjegyzés:

  1. Es vegul mi lett ezzel a madarral? Nagyon erdekelne, hogy megmaradt-e ez az erdekes mintazat felnottkorara, de a tovabbiakban sajnos nem esik szo rola.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezen a fránya blogon csak most láttam a hozzászólásod. Szóval ha olvasod, akkor a válasz: a madár kivedlette ezt a színt, normál türkiz tollazata lett, tojó lett, több fiókája is volt, egyetlen kicsim sem mutatott hasonló tollazatot.

      Törlés