2011. október 14., péntek

Sajnos a mindhamarabb beálló sötétség miatt nincs már lehetőségem esténként fotókat csinálni a madarakról. Pedig új jövevények is vannak, egy szajkó, és egy tűzpinty. Ha lefotóztam őket, leírom megérkezésüket. Addig is néhány kép a ma nyíló nyíregyházi kiállításról. Kiállítottam néhány törpét, és két fehérhasú csicsörkét. A törpéket mindenképpen dresszírozni kellene, mert nemigen hajlandók mutatósan az ülőrudakon üllni.

Rózsás kakaduk.


Opalin kék standard hullámos. Erről eszembe jutott egy érdekes dolog. Ma vettem meg a Díszmadármagazint. Van benne egy cikk, az amúgy általam őszintén tisztelt Rostás Balázstól, a kis sándorpapagáj opalin színváltozatáról. A cikk szerzője nem érti, miért kapta ezt a nevet ez a mutáció, hiszen szerinte az opalin a piros színanyag termelődését fokozza, így az opalin példányok színe vörösebb. A kissándorban meg egyáltalán nincs is vörös. Rostás Balázs amúgy tényleg ért a madárgenetikához, de itt valamit nagyon elnézett. Az opalin mutáció alapvetően nem a vörös színanyag termelését okozza, hiszen ha utána gondol, a hullámos papagájoknál igen gyakori (lásd a képen) és ott sincs egy fikarsznyi vörös toll sem. A rózsás törpepapagájoknál nem csak piros arcú opalinok vannak, hanem fehér arcúak is, ezeken a a madarakon sincs egyetlen vörös folt sem. A belga szakíró, Dirk van deer Abelee nagyon jól leírta, magyarul is több helyen olvasható, miszerint:


Ellentétben a többi mutációval, amik csökkentik valamilyen pigment mennyiségét, az opalin mutáció a pigment eloszlását befolyásolja a tollakban. Más szavakkal ez a mutáció pigment átrendeződést okoz. Így találhatunk psittacint vagy eumelanint olyan tollakban, ahol normálisan nincs jelen a vadtípusban. A pigment átrendeződés miatt sokszor teljesen eltérő megjelenést kapunk, emellett, mivel a különböző fajokban az alapszín eltérő, az opalin mutáció jellegzetessége is fajonként eltérő. Így az opalin rózsásfejű törpepapagáj feje teljesen piros, míg az opalin mutáció a nimfákban pettyezett (pearled) megjelenést eredményez. Ennek ellenére genetikailag azonos mutációról van szó.A papagáj genetika csoporton keresztül Dr. Terry Martinnal kollaborációban létrehoztunk egy listát az opalin mutáció jellegzetességeiről:
1) Az öröklődés SL receszív kell, hogy legyen.
2) Az egyes tollazat területek pigment tartalma átrendeződik az opalin mutáció miatt. A mutáció megváltoztatja a pigmentek elhelyezkedését, de nem eredményezi új pigment megjelenését. (Például, ha nincs lutein, akkor az a mutáció hatására sem jelenik meg.)
3) Az eumelanin jelenlétének csökkenése. Elsősorban a tollak kérgi részében elhelyezkedő eumelanint érinti. A toll velőjében elhelyezkedő eumelanin kismértékű csökkenése is lehetséges.

4) Ezzel ellentétben, a velőben lévő (háttér) eumelanin mennyiségének kismértékű megnövekedése is előfordulhat egyes tollterületeken. Az eumelanin csökkenésének tendenciája a tollak közepében gyakran hoz létre hold szerű rajzolatot a tollak végén (pöttyök fokozódása nimfákban).
5) A pehelytollakból teljesen hiányzik a melanin és ezek a tollak sűrűbbek és hosszabbak, mint a vadtípusban.
6) Ausztrál papagájoknál fordított szárnytükröt láthatunk. Ez a hatás a szárnyak alsó részén figyelhető meg. Az evezőtollakon és az aljtollazaton a szárnyak alsó részén.A katalinpapagáj egy rokona: aymara papagáj.1 megjegyzés:

  1. Kedves Sándor!
    Nem néztem el semmit, Te nem olvastál figyelmesen! Azt írtam, hogy az opalin gén vörös színanyag termelését fokozza és nem okozza. Ez így is van, elég ha az opalin bourkra (fantázia neve: rózsás bourk), vagy az opalin rozellára, (fantázia neve: rubin rozella) gondolunk. Mindkét esetben az opalin példányok vörösebbek a vad alaknál. Pusztán arra próbáltam rávilágítani, hogy az elnevezés olyan fajoknál, ahol nincs vörös színanyag jellemzően mindkét nem tollazatában, nem igazán találó és félreértésre adhat okot. A kék alapú opalin rózsás arca azért fehér, mert a kék színgén neutralizálja a vörös színanyagot. Ebben az esetben az opalin jelleg abból látszik, hogy a rajzolat a fejen nagyobb. Hiszen kiterjedtebbé válik az opalinok fején a vörös szín, így a neutralizáció után nagyobb a fehér terület. Egy tárgyi tévedés sajnos csúszott az érvelésedbe: A Terry Martin-os rész 1. pontjában azt írod, hogy az opalinok öröklődése"SL receszív" kell hogy legyen. SL=Sex Linked, azaz ivarhoz kötött, tehát nem recesszív, mert vagy recesszív vagy ivarhoz kötött. Ivarhoz kötött recesszív nincs! Az opalinok ivarhoz kötötten öröklődnek, erről Te is meggyőződhetsz, ha kinyitod Terry Martin könyvét (A Guide to Colour Mutations&Genetics in Parrots) a 89. oldalon.
    A tenyésztői munkádhoz gratulálok, nagyon szép állományod van rózsásfejű törpékből! Az edged dilute-nak van magyar megfelelője is, érdemes lenne azt használni, hiszen a szürkezöld-fahéjra sem azt mondjuk, hogy fawn, hiszen magyarok vagyunk!
    Üdvözlettel: Rostás Balázs

    VálaszTörlés