2014. január 24., péntek

Bari - Olaszország, Világkiállítás

Megjöttek az eredmények Bariból, a katalógus is elérhető az interneten. Törpés vonatkozásban érdemes kicsit szemezgetnünk. Ezeket a fotókat a Birdmania facebook oldaláról ollóztam (https://www.facebook.com/birdmania.online?fref=ts), máshol még nem találtam jó törpés fotókat a kiállításról. Ezeken a fotókon kivehető az adott madár kalitkaszáma, így a helyezést is mellé lehet tenni a katalógusból.


Az első képen egy tarka rózsás látszik. A madár a katalógus szerint első helyezett lett. A J70-es kategóriában ( tarkák a zöld sorozatban) csupán két madár indult, ebből lett ez 90 pontos. A másik 89 pontot kapott. Azt gondolom, nem egy kuriózum madár a kép alapján, ilyet felmutatni nem lenne ördöngösség itthon sem.


A következő a J 54-es kategóriából, (A képen mint J 52-es kategória van feltüntetve, de ezt asszem elírták, mert abban a kategóriában nincs ilyen ketrecszámú madár) ami az ún. "sötét kék" kategória, vagyis azok a madarak, amelyek annyira kékek, hogy a türkiz kategóriából átkerülnek ide. A rózsásoknál nincs valódi kék mutáció, azért ez a jelölése, de a madarak annyi psittacint veszítenek a tollazatukból, hogy úgy tűnik, mintha valódi kékek lennének. Szóval ő egy sötét "kék" madár, és csak 88 pontos. A győztes egy olasz madár 90 ponttal.


A következő versenyző a J 52-esből, a "kékek" közül. Ebben a kategóriában szintén csak 2 madár indult, ez a példány 90 ponttal az első helyezett. Szerintem megérdemli a helyezést.


J 46- lutínó kategória 88 pontos. Nem csúnya madár.



J 66 - opalin "kék" kategória. 6 versenyző, a képen egy 89 pontos madár. A bajnok 90 ponttal lett első


Amit a katalógusból megállapíthatok: a belgák kihagyták a rózsás törpepapagáj kategóriákat, néhány tenyésztő volt csak jelen, ahol indultak belgák vagy hollandok, ott javarészt nyerték is a kategóriákat. Hiányzott a megmérettetésről az abszolút bajnok, Rudi Bleyen is, aki vagy 80 szoros vilagbajnok, ahol indul, ott általában nyer is mindent. Szerintem a következő Világbajnokságon, ami Hollandiában lesz, már ott lehetnek, így tuti tarolni fognak. Ami látszik, hogy a belga madarak nélkül a kiállított madarak nem képviselnek akkora minőséget, az ún Long Feathered, standard madarak is alig voltak láthatók, így esélyt kaptak az olasz "normál" madarak is. Most lehetett volna keresnivalója a hazai tenyésztőknek is a Vb-n. jövőre már nem hiszem, hogy érdemes lesz versenyezni. Mindazonáltal egy próbát azért megérne...

2014. január 23., csütörtök

Rózsás hibridek


Egy kép a már korábban bemuatott rózsás x feketefejű hibridről és testvéréről.

2014. január 17., péntek

Debrecen kiállítás


A debreceni galambász egyesület  és a Siroki Zoltán díszmadártenyésztő egyesület közös kiállítást rendez a hétvégén. A helyszin: Debrecen, Csapókerti művelődési ház. A képek a ma esti előkészületekről készültek.










"Ő" csak egy ráadás, nem a kiállításon készült, hanem egy debreceni tenyésztő társamnál. Rózsásfejű és feketefejű törpepapagáj hibridje.

2014. január 12., vasárnap

2014


Narancsarcú törpepapagáj tenyésztése



D Türkiz DF viola rózsásfejű törpepapagáj



Fischer törpepapagáj X feketefejű törpepapagáj hibrid (nekem úgy tűnik, egyre több van belőlük az országban)