2012. október 21., vasárnap

Variációk egy témára

Idei, kiszínesedő fiatalok, sárgában.


Pallid opalin


Lutínó opalin


Lutínó


Narancsarcú lutínó


Türkizinó


2012. október 11., csütörtök

Lapozgattam a minap a Belga Törpepapagáj Egyesület utolsó kiadványait, és figyelmes lettem egy általam még nem ismert rózsásfejű törpepapagáj mutációra. Ez a "Misty" nevű mutáció, ami más agapornisoknál már létezett, de rózsásnál most láttam először. Így néz ki:

Mit mondjak, még a gyakorlott szemnek is lehet gondja vele a felismerésben. Részlegesen domináns mutáció, így létezik egyfaktoros, és kétfaktoros változata. Az eumelanin csekélyke redukálása jellemzi ezt a mutációt, amitől amolyan "ködös, mosottabb" benyomást kelt. Az egyfaktoros madarak alig különböznek a normál madaraktól, a kétfaktorosak olívos benyomást keltenek. Asszem több fotó kell majd hozzá, hogy számomra is egyértelművé válljon a mutáció lényege.


2012. október 4., csütörtök

Robogjunk is tovább, van néhány pótolnivalóm, a lelkes olvasóközönségnek. Karcagon hétvégén kiváló minősítő kiállítás volt. Nagyon szigorúan bíráltak, inkább 90 pont alatt, mint fölött voltak még a jobb madarak is. Én négy madarat vittem, ebből kettő (kényszerből) idei opalin fióka volt, edged dilut színekben, és még kevés látszott rajtuk. Egy tavalyi nagy testű normál madarat is vittem, nekem az volt a favotitom, 87 pontot kapott (a győztes madár 90-et), a többihez viszonyítva kicsit hosszú madárnak tünt. Nagynak nagy, de hosszú. A negyedik egy találomra kifogott narancsarcú zöld hím volt, a bíró azt értékelte legtöbbre, ha jól emlékszem 88 pontot kapott, a bírálati lapra ráírta, hogy igen jó tenyészmadár. Nem nagy eredmény, de azért itthon vannak jobbak is remélem. A jobb helyezésű madarak 3 évesek voltak, azért azok némi fórban vannak a két meg az egy évesekkel szemben. Néhány törpe a kiállításról. Az utolsó a saját madaram.



Normál opalin


Pallid opalin


Aqua


Narancsarcú opalin


Aquatürkiz


Normál
És ilyen lett... A 2012-es év Siroki-díjas tenyésztőjének tulajdonába került, Pálinkás Györgyé lett.