2012. május 28., hétfő

2012. május 14., hétfő

Kemény időjárás mutatkozik ezekben a napokban, ami a fészkelőmadarakat illeti. Jó néhány ág, sőt fa lett oda az elmúlt napok viharjaiban. Bízom benne, kevés fészekben okozott kárt a vihar.

Május 10.-én már jól repülő erdei pinty fiókát láttam Nyíregyházán. Szerintem ez erdei pintyeknél kicsit korai.

Ezt a zöldike fészket valami érhette, egyetlen tojása is a fészek mellett. A tuja a teraszunk előtt áll.

2012. május 7., hétfő

Keveset írok ugyan, de események azért vannak. 16 pár rózsásfejű törpepapagájt raktam ki a röpdébe 3 párasával (jó, a 16-ban nincs meg a három, így adódik, hogy az utolsóban 4 pár van), eddig 8 pár alatt találtam tojást. Kezdetnek nem lenne rossz.
Egy kép a magányos szürkecsicsörkemről. Nem sokára talán párja is lesz, valódi, nem úgy mint ezelőtt (lásd: két tojó)



Fehérhasú csicsörke fészekalj. 2 termékeny tojás, habár esély a kelésre, megint kicsi. Sok mindent műveltek már az évek alatt (tervezek egy 400 oldalas könyvet kiadni, "Az elmúlt tíz év csicsörketenyésztési kudarcai" címen, alapmű lenne), de a mostanit még nem láttam tőlük. Jól kotló tojó, kezes hím, ám este 8 órakkor a tojó kijön a fészekből, a hím mellett éjszakázik, majd hajnaltól visszaül kotlani egész napra. Asszem ezt a "feles költést" nem tolerálják jól az embriók.



Egy tavalyi fióka: edged dilut (marbled) türkiz D. Öt ilyen kicsi született a már említett tojótól. Három fiatal van kirakva költeni, még egyik sem talált párra.