2009. október 4., vasárnap

Kevés bejegyzést ejtettem meg eddiglen, de mindenáron képekkel akartam illusztrálni mondandómat, és mivel nem volt időm fényképezni, nem is írtam. Röviden tehát: két hete fogtam egy zöld hullámos papagájt, amit valószínűleg a törpék zaja csalt a röpdékhez. Nem hagyta magát befogni hálóval, két napig ücsörgött a röpdék tetején. Kinyitottam neki délután a csirkék röpdéjét, ragtam az ajtóba kölest, majd mentem a dolgomra. Este sötétbe értünk haza, zseblámpával kimentem bezárni a tyúkok ajtaját, és átnéztem a röpdét, hát ahogy kalkuláltam, ott ücsörgött bennt a röpdében. Ezsembe jutott később, milyen tuti jó képeket tudtam volna csinálni róla, amikor még szabadon ott ücsörgött a drótkerítésen. De akkor csak arra öszpontosítottam, hogyan tudom becserkészni.
Más. Tegnap lebetonoztam a madárházam, teleltető röpdém alapját, padlózatát, persze egy profi kőműves rokon segítségével. Ami igazán durva amellett hogy kemény munka, az az, hogy egy 2,5x5 méteres betonplacc 45000 Ft-ba kerül (és ez csak az anyag!!!). Hol vannak még a falak, meg a tető??

Ma délután volt még egy kis időm, szépen sütött a nap, kitakarítottam a röpdéket, a tyúkok, csibék alatt kicseréltem a felső talajt (értsd: nálunk ez a Nyírségben gyakorlatilag egyszerű homok), átnéztem a törpék odujait. Ez idáig 30 darab fióka az idén. 50-et terveztem:) Átfogtam 10 fiókát az egyik röpdéből egy másikba, ahol nincs annyi madár, mert már túl sokan voltak ott, és az odukban ismét van 12 kicsi kirepülés előtt. Csupán két pár volt abban a röpdében ahova a kicsiket raktam, valamint 5 odu, hogy éjszakára el tudjanak ülni, de az aljas öregek minduntalan kizavarták őket minden oduból és még a tetejükről is letakarították őket. Félő volt, hogy a kicsik kinnt éjszakáznak a rudakon, így nem volt más választásom, szigetelőszalaggal leragasztottam a legagresszívabb pár odujának nyílását, hogy a kicsik végre elülhessenek. Reggel remélem nem felejtem el leszedni róla:) (habár mire hazajönnék, úgyis kirágnák magukat).